اجتماعی

نکات حقوقی عقد قرارداد چیست؟

طبق اصل آزادی قراردادها، افراد در انعقاد هر گونه قراردادی که مخالف نظم عمومی نباشد، آزاد هستند و قانونگذار بر آن ترتیب اثر خواهد داد. اما طرفین در حین انعقاد قرارداد، به شرایطی باید توجه کنند.

به گزارش پایگاه خبری تیتر یک آنلاین؛ در صورت عدم رعایت اصول قراردادنویسی، متعاملین در آینده به مشکلات و اختلافات حقوقی برخورد خواهند کرد.

ماهیت قرارداد

قرارداد عبارت است از اینکه اشخاصی متقابلا  تعهد به امری در مقابل یکدیگر می کنند که مورد قبول طرفین قرارداد می باشد.

انواع قرارداد

در حین تنظیم قرارداد، توجه داشته باشید که قرارداد لازم است یا جایز. البته اصل بر لازم بودن قرارداد می باشد و در صورت عدم تصریح به جایز بودن قرارداد، عقد لازم خواهد بود. لذا دقت شود تا در جایی از قرارداد به جایز بودن اشاره نکرده باشند تا به همین موجب طرفین هر زمانی که اراده کنند، نتوانند قرارداد را منحل کنند.

عناصر تشکیل دهنده قرارداد:

برای اینکه قراردادی پا به عرصه وجود بگذارد و قابلیت اجرایی داشته باشد، باید از شرایط اساسی تشکیل شده باشد که در صورت نبودن آنها، هیچ تعهدی بوجود نخواهد آمد. از جمله عناصر تشکیل دهنده عبارتند از:

الف) متعاملین باید قصد و اراده ایجاد تعهد و قرارداد را داشته باشند؛ بنابراین اگر متعامل به شوخی قبول کرده باشد، هیچ تعهدی بر دوش او قرار نخواهد گرفت.

ب) متعاملین باید علاوه بر قصد جدی بر انعقاد قرارداد، رضایت هم داشته باشند. اگر متعامل با اکراه معامله ای را انجام دهد، معامله غیرنافذ خواهد بود و نیاز به تنفیذ بعدی متعامل خواهد داشت.

اهلیت متعاملین

برای اینکه شخص متعهد به شرایط قرارداد مالی  بشود، در حین تنظیم قرارداد باید دارای ویژگی هایی باشد که از جمله عبارتند از:

الف) متعامل باید عاقل باشد و دارای قوه تمیز باشد.

ب) متعامل باید رشید باشد یعنی عقل معاش داشته باشد و ارزش اقتصادی کالا و خدمات را درک کند .

ج)متعامل باید بزرگسال باشد. به عبارت دیگر فرد باید به سن بلوغ رسیده باشد.

توجه شود که ضمانت اجرای معامله با شخص صغیر و دیوانه ، بطلان قرارداد میباشد.

وجه التزام

وجه التزام قراردادی و به عبارت دیگر خسارت ناشی از تاخیر در انجام تعهد در صورتی قابل مطالبه است که طرف مقابل نیز به تعهدات خود عمل کرده باشد. در صورتی که طرفین به دلیل عدم انجام تعهد طرف مقابل، به تعهد خود عمل نکرده باشند، هیچ یک حق تقاضای پرداخت وجه التزام را از دیگری ندارند.

سقوط تعهدات

به علل مختلفی عمر یک قرارداد منعقد شده بین طرفین می تواند به پایان برسد که از جمله:

الف) طرفین قرارداد به تعهد خود عمل کرده باشند بطور مثال در قرارداد بیع، بایع، مبیع را تحویل داده باشد و مشتری، ثمن را تحویل داده باشد.

ب) یکی دیگر از موارد به پایان رسیدن قرارداد، اقاله یا به عبارت دیگر توافق طرفین به برهم خوردن قرارداد می باشد.

آیا اثر قراردادی که بین دو شخص منعقد می شود، می تواند به شخص ثالثی سرایت کند؟

اصل بر این است که اثر قرارداد نسبت به متعاملین باشد اما این اصل مانند سایر اصول حقوقی دیگر، استثنایی دارد. وقتی که تعهدی به نفع شخص ثالثی می شود، این شرط در قرارداد نافذ خواهد بود.

منظور از معامله معاطاتی چیست؟

منظور معامله ای است که بدون هیچ لفظ و نوشته ای منعقد می شود و صرف انجام افعالی منعقد می شود. بطور مثال شخص به فروشگاه رجوع کرده و بدون اینکه با فروشنده صحبتی کند، وجه را به او می دهد و کالا را دریافت می کند.

منبع: ایسنا

امتیاز مطلب
برای امتیازدهی کلیک بفرمایید
[نتیجه: 0 میانگین: 0]

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا