اقتصادی

زمان دقیق عرضه اولیه استقلال و پرسپولیس در بورس + مقدار نقدینگی موردنیاز

چندی پیش باخبر شدیم روند خصوصی ‌سازی باشگاه ‌های استقلال و پرسپولیس در دهه فجر وارد فاز جدید می‌ شود!

زمان عرضه اولیه استقلال و پرسپولیس

به گزارش پایگاه خبری تیتر یک آنلاین ، با اعلام ژاله فرامرزیان، معاون توسعه و منابع وزیر ورزش و جوانان، سازوکار ورود باشگاه‌ های استقلال و پرسپولیس به بورس فراهم شده است و قرار است این اتفاق در روزهای آینده و در دهه فجر رخ بدهد.

بد نیست بدانید موضوع واگذاری باشگاه پرسپولیس به زمان ابلاغ اصل ۴۴ قانون اساسی (سال ۱۳۸۷ شمسی) باز می‌ گردد. با ابلاغ آیین ‌نامه اجرایی طبقه ‌بندی بنگاه‌ ها و تصویب دولت در سال ۱۳۸۸ شمسی، پرسپولیس و استقلال در فهرست واگذاری ‌ها قرار گرفتند. اما در مرداد ماه سال ۱۳۹۴ شمسی، دولت طی مصوبه ‌ای این دو باشگاه را از فهرست واگذاری‌ ها خارج کرد.

در سال ۱۳۹۷ شمسی، این دو باشگاه دوباره در فهرست واگذاری ‌ها قرار گرفتند و مسعود سلطانی ‌فر، وزیر ورزش و جوانان خبر از تصویب پیشنهاد واگذاری باشگاه پرسپولیس و استقلال در کمیسیون اقتصادی دولت داد. فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد و دارایی نیز در همان سال بر واگذاری سهام این دو باشگاه تا پایان سال 1397 شمسی تاکید نمود و اعلام کرد که واگذاری باشگاه‌ های پرسپولیس و استقلال دوباره به جریان افتاده است و عزم دولت برای واگذاری این دو باشگاه جدی است و منتظر روش ‌های جدید واگذاری هستیم تا بر اساس آن واگذاری این دو باشگاه انجام شود.

از سوی دیگر براساس قانون بودجه سال ۱۳۹۸ شمسی، وزارت ورزش و جوانان، سازمان خصوصی‌ سازی و سازمان بورس می ‌بایست تا شهریور ماه سال 1398 شمسی نسبت به واگذاری این دو باشگاه از طریق فرابورس اقدام می‌ کردند! در ماه ‌های پایانی سال 1397 شمسی، سازمان خصوصی ‌سازی نیز اعلام کرد که باشگاه پرسپولیس، قیمت ‌گذاری شده و در اولین فرصت در سال 1398 شمسی، جلسه هیات واگذاری برگزار و قیمت‌ ها، تایید یا رد خواهند شد.

در ماه ‌های ابتدایی سال 1398 شمسی و پس از برگزاری جلسات توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی، وزارت ورزش و جوانان، بورس و…، صورت جلسه‌ ای در شهریور ماه، تهیه و به امضای رییس وقت کمیسیون اصل ۴۴، رئیس فراکسیون ورزش مجلس شورای اسلامی، سازمان بورس، وزارت ورزش و جوانان و نماینده سازمان خصوصی ‌سازی رسید! اما بنابر صورت جلسه مذکور، این دو باشگاه قابلیت عرضه در فرابورس را نداشتند و انجام این واگذاری، منوط به اجرای اصلاحات اساسی در صورت‌ های مالی دو باشگاه و اصلاح ساختار مالی بود.

بنابراین سازمان خصوصی‌ سازی، واگذاری پرسپولیس و استقلال را به نیمه اول سال 1399 شمسی موکول نمود و اعلام کرد که باشگاه ‌های مذکور در مرداد ماه واگذار خواهند شد.

امیر هامونی، مدیرعامل شرکت فرابورس ایران سال گذشته در مصاحبه ‌ای به آخرین وضعیت عرضه سهام باشگاه استقلال و پرسپولیس در بازار سرمایه اشاره و بیان کرد:

” تا پنج سال گذشته درخواست رسمی عرضه سهام دو باشگاه پرسپولیس و استقلال به بورس ارائه و جلسه‌ها به صورت رسمی برگزار می‌شد، اما اکنون تشکیل این جلسات غیررسمی شده است. “

وی با تاکید بر اینکه مذاکراتی که در خصوص این دو باشگاه انجام می ‌شود تنها در حد رایزنی است، اظهار داشت:

” در سال 1397 شمسی و 1398 شمسی هیچ درخواست رسمی مبنی بر عرضه سهام این دو باشگاه به فرابورس ارائه نشده است و همین امر موجب عدم پیگیری ما برای انجام مراحل لازم شد. “

امیر هامونی، مدیرعامل شرکت فرابورس ایران با بیان اینکه در پنج سال گذشته به دلیل ارائه درخواست رسمی از سوی این باشگاه ‌ها، شرکت فرابورس ضمن ورود به این موضوع پیگیری ‌های لازم را انجام داد، خاطرنشان کرد:

” اوایل جلسه‌ ها به صورت منظم با حضور وزیر ورزش و جوانان و معاونان وزیر برگزار می‌شد، اما شاید به رغم مذاکراتی که صورت گرفته بود، صلاح بر عدم عرضه سهام آنها به فرابورس بوده است. “

لازم به بیان است عدم شفافیت در صورت ‌های مالی این دو باشگاه، یکی از اصلی ‌ترین دلایل عدم واگذاری باشگاه پرسپولیس و استقلال تاکنون بوده است. به گفته ابوالقاسم شمسی جام‌ خانه، عضو هیات عامل و معاون شرکت‌ ها و قیمت ‌گذاری بنگاه ‌های سازمان خصوصی‌سازی، همه شرکت‌های تجاری از جمله باشگاه پرسپولیس و استقلال، هم دارایی و هم بدهی دارند. صورت ‌های مالی تهیه ‌شده توسط هیات مدیره شرکت توسط حسابرس مورد حسابرسی و رسیدگی قرار می‌ گیرد. برای پرسپولیس و استقلال هم بندهای حسابرسی در گزارش زیاد است! اما زیاد بودن این بندها به معنای حل نشدن یا حل ناشدنی بودن آنها نیست و اگر از نظر مالی بخواهیم در نظر بگیریم، این یک امر معمولی است. اما تعداد زیادی از بندهای حسابرسی قابل رفع است. جلسات متعددی برگزار می ‌شود و الزامات حاکمیت شرکتی برای دو باشگاه در نظر گرفته می ‌شود. پیش از ابلاغ سیاست‌ های کلی اصل ۴۴ نیز، وضعیت مالی استقلال و پرسپولیس به گونه ‌ای بود که قابلیت واگذاری آنها حتی از طریق مزایده هم وجود نداشت! چون اطلاعات مالی دو شرکت شفاف نبود و صورت‌ های مالی یا مردود‌شده یا عدم اظهارنظر حسابرس بود. بنابراین حداقل شرایط را برای واگذاری نداشتند.

این امکان وجود دارد که در عرضه اولیه، ۱۲ درصد از سهام برای عموم مردم، ۳ درصد دیگر برای صندوق ‌های سرمایه ‌گذاری، ۳ درصد برای بازارگردان و درمجموع ۱۸ درصد درنظر گرفته شود. 

اما دوشنبه ۶ بهمن ماه سال 1399 شمسیی، پرسپولیس در فرابورس معارفه و به گفته علی ‌نژاد، معاون وزیر ورزش و جوانان، معارفه این باشگاه با فرابورس انجام شد. باشگاه استقلال نیز در مرحله ارسال مدارک برای مشاوره پذیرش است که با ارسال مدارک، زمان معارفه و پس از آن، ورود به هیات پذیرش مشخص خواهد شد.

امتیاز مطلب
برای امتیازدهی کلیک بفرمایید
[نتیجه: 0 میانگین: 0]

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا